a kábelek

Gyártó: ASUS / ZenBook + ZenFone (mindenem zen, jesz, erre most jöttem rá)
Származási hely: gondolom, Kína
Méret: 1,8 m; 1 m
Szín: fekete, fehér
Anyag: műanyag, fémrészecskék
Első szó, ami eszembe jut róla: nyúlánkság
Ha megfogod: összebogozódik

(Molnár Bea, Kolozsvár, jelenleg Vármező)

Romániában a bentülős #maradjotthon karantén-mozgalom már jóideje zajlik, a részleges, majd teljes kijárási tilalom néhány hete lépett érvénybe. Lassan mindenki saját bőrén tapasztalja a – különböző módon megélhető – változásokat, próbál valahogy viszonyulni a helyzethez, ezen belül saját magához, munkájához, környezetéhez.

Mi (hárman – akkor még nem tudtuk, hogy ennyi a megengedett maximum), még mielőtt nagyon nyomasztó lett volna a helyzet Kolozsváron (ma már rendőrautók és katonaság őrzi az utcákat), kivonultunk egy erdőkkel körülvett, kb. 350 lakost számláló, kis zsákfaluba. Szerencsések meg hálásak vagyunk, hogy volt elvonulási lehetőség: mindennel felszerelt ház, nagy udvar, fák, levegő. Nagyon ritkán megyünk ki a kapun, általában vízért egy közeli forráshoz.

Mindenki home office-ol: egyikünk független kulturális központot tart életben pályázatírással, rendezvények átütemezésével, archívumrendezéssel, másikunk saját projektjével kínlódik, én meg továbbra is azt csinálom, amit eddig, annyi különbséggel, hogy minden közösségi megnyilvánulást átköltöztettem a Zoom/Meet/Jitsi keretei közé.

Rájöttem, hogy amióta így élünk, a kábelek biztosítják összeköttetésünket a külvilággal (+ laptop, internet meg áram, nyilván). Minden nap velük együtt érkezünk le a nappaliba és vonulunk fel saját zugainkba, ha szükséges. Mindig ott vannak a közelünkben, ha éppen „be kell dugni valamit”, telefont, laptopot, külsőakkut, fejhallgatót.

Ha nem lennének a kábelek, fölösleges lenne minden más eszköz. Egy ideje metaforaként tekintek rájuk: ahogy nyúlánk testükkel lehetővé teszik, hogy napról napra használni tudjuk munkaeszközeinket. Ahogy megtestesítik a kapcsolatot, a kapcsolódást valami máshoz.

Mit csinálnak a kábelek? Összekötik a láthatót a láthatatlannal. Használhatóvá tesznek eszközöket – vagyis az emberrel együtt, értelmet adnak nekik. Eszembe juttatták Örkény Az élet értelme c. egypercesét. Paprika, madzag, paprikakoszorú.

Csak a kábel tenné? Nem a kábel teszi. Az a kábel, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami. Hát akkor mi? Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.

/ / Neked is volt már viszonyod egy tárggyal? Megtörténik! / /
Meséld el nekünk, írjál róla. Az eljárás egyszerű: gondolj egy tárgyra! (Mi az első, ami eszedbe jutott, miért?) Menj közel hozzá, vedd kézbe vagy tapintsd meg. (Mit érzel?) Honnan került a környezetedbe? Milyen a viszonyod vele? (Mit gondolnak mások ugyanarról a tárgyról?) Milyen emlékeid fűződnek hozzá (helyek, események, emberek)?
Fotózd le természetes előfordulási helyén, saját tárgyi környezetében. Írd meg a közös sztoritokat és küldd el nekünk a megtortenttargyak@gmail.com e-mail címre.

Hozzászólás